Чавганы эх орон нь Кавказ юм. Хар чавгыг нойтон болон хатааж бэлтгэдэг.
Шинж чанар: Чавга нь хар хөх өнгөтэй, өөх тос, калори багатай. Өөртөө рибофлаванойд, витамин-В6, витамин С, кали , каротинн, флавнойд агуулдаг. Чавга нь вирусын болон нянгын эсрэг үйлчилгээтэй. Хамгийн гол шинж чанар нь хүчтэй агшаах үйлчилгээг булчинд үзүүлж гэдэсний гүрвэлзэх хөдөлгөөнийг сайжруулдаг байна. Жишээ нь: 12ш хар чавгыг идэхэд гэдэсний гүрвэлзэх хөдөлгөөн 20%-иар нэмэгддэг байна. Энэ үйлчилгээ нь хар чавганд эслэг магни их агуулагддтай холбоотой байдаг.
Нэг ширхэг чавганд агуулагдах шимт бодис : Калори 36 ккал
Уураг 0,6 г
Нүүрс ус 8,6 г
Өөх тос 0,5
Холестерин 0 мг
Эслэг 1 г
Зохистой хэрэглээ: Чавгыг долоо хоногт хэдэн ч удаа идэж болно. Хэрвээ та өтгөн хаталттай бол өдөрт хагас аяга эсвэл нэг стакан шүүс уувал зохино. Чавганы шүүсийг өдөр тутам шинээр бэлтгэн хэрэглэнэ, шүүсэнд сахар нэмдэггүй.